Podbřezí alias Skalka

Podbřezí is een klein dorpje, die wij ook Skalka noemen. Podbřezí vindt men in oost Bohémien onder de Adelaargebergte. Het dorpje ligt naast de weg, die uit Rychnov nad Kněznou naar de stad Náchod voert.
De dominantie van dit dorp is kasteel Skalka. Het kasteel is nu helaas niet vrij toegankelijk. Over Podbřezí en over het kasteel heeft de bekante Tsjechische schriftsteller Alois Jirásek in zijn roman TEMNO (Duister) geschreven. Niet ver weg van het kasteel vindt men in de bos een oude joodse kerkhof. In Motel Skalka kan men eten en overnachten.

Er zijn in de omgeving veel mooie kastelen - Opočno, Rychnov nad Kněžnou, Doudleby, Častolovice, Nové Město nad Metují en nog meer.
Niet ver weg is ook de stad Třebechovice. Een stad met het bekante houten beweegbaar betleem.

Natuurlijk kan ik niet de Adelaargebergte vergeten. Mooie bergen met weinig toeristen in de zomer en veel in de winter. Ment vindt heir ook een stuwmeer Pastvinská přehrada. De grootste berg is Velká Deštná. Daaronder ligt een wintersportcentrum Deštěné. Tussen de bekante wintersportcentra in Adelaargebergte horen nog Říčky en Zdobnice.
Voor de liefhebbers van een militaire historie zijn er hier de vestingen Dobrošov of Hanička.

Laatste actualisatie 5.1. 2008